Яким має бути екіпірування спортсмена

Яким має бути екіпірування спортсмена

Вирішивши зайнятися фітнесом та збираючись на своє перше заняття, багато новачків слабо уявляють собі, який одяг для тренажерного залу буде найбільш підходящим. Ще більше замішання народжується у тих, хто з січня вирішив взятися за свою фігуру та зайнятися бігом прямо на вулиці. Щоб допомогти їм визначитися з вибором, ми узагальнили досвід бувалих спортсменів та склали рекомендації щодо вибору одягу та взуття для занять фітнесом, силовими тренуваннями в залі, бігом та йогою.

Яким має бути екіпірування спортсмена

Щоб одяг та взуття для спортивних занять допомагали в досягненні поставлених цілей, вони повинні відповідати наступним вимогам:

- забезпечувати температурний комфорт;

- бути зручними при русі;

- відповідати нормам безпеки;

- не відволікати від тренування оточуючих;

- представляти вашу зовнішність у вигідному світлі;

- завжди бути чистими та акуратними.

Деякі на додаток до цих пунктів вважають, що спортивний одяг для фітнесу повинен бути статусним, та обирають тільки вироби престижних брендів з відомих колекцій. Якісний спортивний одяг можна купити і на розпродажах, а крім того, при регулярних тренуваннях незабаром розмір вашого одягу може істотно змінитися.

Розглянемо кожен вид фізичної активності окремо та подивимося, що краще вибрати для того чи іншого виду занять.

Йога

Перш за все, варто згадати, що є два різновиди цієї активності – звичайна йога і гаряча. Якщо ви практикуєте обидві версії, вибирайте одяг від компанії Nike. Колекція, створена з технологією Dri -FIT, забезпечить вам комфорт і під час занять з високими температурами, і для звичайної спокійної йоги для розслаблення. Жінки можуть вибрати тайси з м'яким меланжевим поясом. Відсутність тонких резинок забезпечить комфорт навіть в найскладніших асанах, тканина не буде упиватися в тіло.

Найголовніше, вони довговічні, що є ключовим моментом. Для доповнення ансамблю підійде бра і футболка з довгим рукавом. Коли ви тільки входите в зал та приступаєте до розминки, слід уникати протягів і низьких температур. Як тільки ви розігрієтеся, можна буде зняти верхній шар і залишитися в комфортному бра.

Але не варто забувати про те, що чоловіки теж займаються усвідомленими практиками. Тому зверніть увагу на м'які тканини та вільні силуети. Варто відмовитися від відвертої синтетики. Віддавайте перевагу дихаючим матеріалами – чоловіки пітніють сильніше від фізичних навантажень. Футболка з коротким рукавом та спортивні штани – ідеальна форма для занять.

Для спортивного залу та фітнесу

Якщо для йоги важливий комфорт, то для залу – безпека. Як тільки ви входите в зал з тренажерними та фітнес знаряддями, необхідно думати не тільки про те, як ви виглядаєте, але і як виконуєте кожен підхід. Слід ретельно стежити за технікою виконання своїх вправ, адже помилки можуть нашкодити вашому здоров'ю. До того ж при роботі з великими вагами ви несете відповідальність не тільки за своє тіло, а й за інвентар, який використовуєте – якщо ви впустите знаряддя собі на ногу, на реабілітацію піде чимало сил. Ви також можете посковзнутися під час підняття штанги або випадів.

Тому не варто займатися в тренажерному залі або на фітнесі босоніж або у в'єтнамках (так, є і такі). Захистіть свої ноги від нещасних випадків за допомогою м'якого взуття – кросівки від adidas, Puma або Nike – вибирати вам. Чоловікам варто вибрати м’яке взуття, що дихає, за типом Nike Free TR 9 Ultra. Через інтенсивність тренувань потовиділення може посилюватися, а це, в свою чергу, викликає дискомфорт. Тому вибирайте взуття, яке забезпечить підтримку стопи при роботі з вагами та не буде громіздкою. Ще одна хороша модель є у adidas – Powerlift 4.Шнурівка та липучка надійно зафіксує вашу стопу, а підошва забезпечить комфорт під час занять з великими вагами.

Що стосується одягу, то ви можете вибирати те, що буде зручно – спортивні штани або шорти.

Жінкам теж варто звернути увагу на взуття з надійною фіксацією стопи. У Puma є модель Radiate XT Women's Training Shoes – взуття дихає і не заважає під час роботи зі знаряддям.

Але не варто нехтувати зручністю заради ефектності. Та не відволікайте увагу інших тренуються людей – вони можуть забути про техніку виконання або збитися з рахунку. Тому варто обзавестися комфортним бра, майкою і спортивними штанами або тайсами. Якщо у вашому залі протяги, не забудьте взяти з собою толстовку.

Біжи, біжи!

Ті, хто вважають за краще пробіжки на доріжці або закритому стадіоні, можуть не вносити особливі корективи в свій спортивний гардероб. Досить обзавестися кросівками, призначеними для бігу. Так, вони і правда особливі. Під час бігу ви, як непрофесійний спортсмен, будете допускати помилки. Неправильна постановка стопи (ви можете приземлятися на носок або, навпаки, на п'яту) призводить до серйозних травм опорно-рухового апарату. І тільки правильне взуття вбереже вас від хвороби колін іта голеностопа.

Хороші кросівки для бігу є у всіх фірм. Бренди випускають спеціальні колекції, в яких враховані всі особливості, здатні поліпшити вашу техніку без особливих зусиль. Наприклад, у Nike особливо популярні кросівки Rise React Flyknit. Це універсальна модель, тому підійде і для чоловіків, і для жінок. Завдяки конструкції підошви удар, який припадає на п'яту, плавно нейтралізується. Легка пара кросівок не створить дискомфорту і не ускладнить ваші заняття, а спеціальний манжет допомагає вашому голеностопу зберігати правильне положення.

У компанії, до речі, є спеціальний конструктор, завдяки якому ви можете створити спеціальні кросівки для бігу по мокрому асфальту. Так ноги не будуть ковзати – конструкція підошви забезпечує надійне зчеплення з поверхнею.

Але якщо ви не хочете чекати до настання теплої весни, варто подумати про те, щоб утеплитися для морозних пробіжок просто неба. Перш за все, використовуйте принцип багатошаровості – так ви зможете утримувати тепло під час довгих розслаблених пробіжок та не перегрітися під час інтенсивних інтервальних тренувань на швидкість. Дівчата можуть надіти улюблений бра, що надійно підтримує, зверху – футболку з довгим рукавом, а завершити цю «капустку» біговій курткою, яка не пропустить холод та допоможе вивести надлишки тепла, виробленого тілом. Вибирайте куртку-трансформер, щоб бігати при сильному вітрі та навіть під час дощу. Чоловіки теж не повинні забувати про правильну екіпіровку. Одягайте теплий худі та куртку поверх майки, щоб не переохолоджуватися.

Не варто забувати і про аксесуари: в сумку бананку зручно покласти ключі і телефон, а шапка зігріє голову та не дасть вухам застудитися (і притримає навушники!).

Не давайте погоді стати перепоною для ваших занять та не забувайте, що, крім комфорту одяг для спорту сильно мотивує людей. Якщо вам буде подобатися, як ви виглядаєте в тренажерному залі, ви не захочете звідти йти!

Фото bruce mars on Unsplash

Більше