Будуємо вдалий 2019 рік вже зараз

Будуємо вдалий 2019 рік вже зараз

2019 вже на носі, тож давайте планувати майбутній рік. Інакше як загадувати бажання в новорічну ніч, якщо не знаєш, чого хочеш?

Деяким дістався цінний дар – мета та плани на роки та десятиліття вперед. Ці мрії трансформуються в нові або втрачають цінність. Навіть якщо немає чітко розписаного графіка, завжди є щось, що давно хотілося зробити. Настав час братися за виконання власних бажань!

Оновлюємо перелік планів

Для початку перегляньте цілі, які залишилися з 2018. Що ви зробили і що не змогли, що здійснилося і що не вдалося здійснити? Деякі пункти через те, що вони «Вічні» – «добре харчуйся», «займайся спортом», «медитуй та намагайся жити свідомо», «знайди час для читання», «веди ранкові сторінки». Список таких планів постійно нагадує про щось, а не є метою, яку необхідно виконати. Цей список зберігає актуальність з року в рік, поповнюється чимось особливим або втрачає пункти.

Вчимося ставити цілі, які просто досягнути

Невиконані цілі – це не привід засмучуватися, це привід працювати. Якщо в цьому році ви не медитували щодня, але робили це кілька разів на місяць, свідомо та продуктивно – вітаємо, мету досягнуто. Просто не в такому великому обсязі. Спробуйте влаштувати маленький марафон. Наприклад, визначитеся, що завтра починається тиждень медитації. Експериментуйте, щоб зрозуміти, чи настільки необхідна така регулярна практика, або досить рідкісних занурень та єднання з собою, як раніше?

Якщо ж в планах, які записані на минулий рік, залишилися «Написати свою книгу» або «накачати прес» – значить, це було не так важливо. В цьому немає нічого страшного. Просто були інші пріоритети. Спробуйте мислити не так масштабно, ставте невеликі цілі, які змусять собою пишатися.

Наприклад, замість «написати книгу» спробуйте завести особистий блог або скористайтеся приводом взятися за «ранкові сторінки». Так ви зрозумієте, наскільки продуктивні в плані написання текстів, а потому, припустимо, через півроку, поверніться до написаного та критично поглянете на це. Якщо розумієте, що «все якось не так», можливо, вам стане в нагоді допомога. В інтернеті повно різноманітних курсів, які допоможуть розвинути літературний талант, розкажуть про цікаві прийоми, які можна використовувати в тексті і вивести майстерність на новий рівень.

Що стосується спортивної форми, тут теж не варто відразу ж мітити на пост короля Олімпу. Поставте конкретну та невелику мету. Наприклад, «місяць ходити в тренажерний зал з тренером». Такі заняття підстебнуть вас та допоможуть досягти максимального ефекту. Тренер підкаже, на що варто робити упор, як виконувати вправи правильно (тіло саме мимоволі халтурить, щоб полегшити навантаження), щоб краще пропрацювати м'язи та швидше досягти результату.

Не варто мислити абстрактно. Якщо ви вирішили пробігти 5 кілометрів, поставте обмеження в часі – «Пробігти 5 кілометрів до травня». Продумайте, як побудувати програму тренувань та вирішите, що будете бігати по суботах, а по середах – займатися в спортзалі або ходити на фітнес.

Перевертаємо власне життя

Якщо ви вирішили кардинально змінити життя в майбутньому році, не рубайте з плеча. Рішення, які приймаються різко, викликають розчарування.

Якщо ви вирішили, що мрієте про кар'єру програміста, але життя поклали на освіту та роботу бухгалтером, не варто кидати місце відразу після отримання зарплати. Ідіть до такої глобальної зміни поступово: подумайте, скільки часу будете шукати роботу, забезпечте себе фінансовою подушкою з заощаджень.

Якщо ви різко змінюєте профіль (як у випадку з бухгалтером і програмістом), доведеться витратити багато часу на вивчення нової області. Тут потрібна або фінансова допомога, поки ви приділяєте час опануанню нової сфери, або здатність бути в двох місцях одночасно.

Третій варіант – дистанційне навчання. На просторах всесвітньої павутини є маса сервісів, які допоможуть змінити профіль діяльності та отримати кваліфікацію, що відкриває двері в провідні фірми міста і навіть країни. Такий спосіб навчання дозволяє поєднувати ту роботу, що вже є, та освоєння тонкощів майбутньої професії.

Та сама порада працює для майбутніх абітурієнтів. По-перше, в мережі є курси, які допомагають підготуватися до підсумкових іспитів, а по-друге, школяр може більше дізнатися про ту роботу, про яку мріє. Може бути, успіхи будуть настільки високі, що на першому курсі університету у молодого фахівця буде більше практичних знань та навичок, ніж у дорослих. Онлайн-освіта дає застосовувати знання під час навчання, а не по завершенні ВНЗ.

Плече допомоги

Друзі можуть допомогти в звершеннях. Дізнайтеся більше завдяки спискам бажаних подарунків, щоб ви знали, що дарувати один одному.

Вази для декору будинку можуть бути корисними, але вони не залишаться в пам'яті надовго. Через пару років ви забудете, звідки цей предмет з'явився в будинку. Але якщо один подарує квиток на концерт (про що, до речі, мріє більшість людей, які отримують на свята алкоголь або коробку цукерок), сплатить сертифікат в СПА або допоможе з оплатою курсу навчання, ви точно запам'ятаєте такий жест. До того ж це буде дуже корисним.

Ще один чудовий подарунок – це авіаквитки. Якщо ви знаєте людину настільки добре, що знаєте про заплановану відпустку та бажання, сміливо беріть квитки в Європу або на курорт, щоб подарувати незабутні враження. З сайтами, які порівнюють вартість квитків та пропонують найбільш вигідні варіанти, такий подарунок не вдарить по бюджету, але здійснить мрію близької людини.

Якщо бюджет дозволяє, то подаруйте подорож повністю. Забронюйте готель або зніміть апартаменти, щоб мандрівник міг глибше поринути в нову культуру.

Маленькі радощі

Часом розчаровує те, як давно ви не брали в руки книгу. В цьому немає нічого поганого просто тому, що кожен день ви читаєте масу інформації. За місяць за обсягом вона може зрівнятися з Війною і миром (дивлячись як часто ви скролите стрічку), тому не варто засмучуватися, що за рік в списку прочитаного додалася лише пара пунктів.

Якщо хочете за 365 днів прочитати певну кількість книг, поповнити домашню бібліотеку новими екземплярами або у вас готовий список «Обов’язково прочитати» – прямо зараз замовте собі подарунок під ялинку в книжкових онлайн-магазинах. Сьогодні видавництва створюють фотогенічні книги, з приємними оку обкладинками. Такі букіністичні вишукування стануть каталізатором розвитку та прикрасою інтер'єру.

Все під запис

Для тих, кому потрібно постійне нагадування про свої плани, в канцелярських розділах інтернет-магазинів пропонують щоденники та планери. Вони стануть помічниками в організації часу і відстеження прогресу в починаннях. Особливо привабливі екземпляри здатні надати відсутнього запала та мотивації, коли сили закінчуються.

Не будьте сильно суворі до себе. Пишаєтеся тим, що вдалося зробити, та сміливо крокуйте в 2019 рік, щоб виконати захоплюючі цілі та досягти більшого успіху. На здійснення всього задуманого є цілих 365 днів, 8760годин та 525600 хвилин. Ви впораєтеся з усім, за що б не взялися!

Фото Estée Janssens on Unsplash

Більше