Обираємо навушники правильно!

Обираємо навушники правильно!

Що саме ви шукаєте в навушниках? Хоча існує безліч моделей на вибір, впевненість в потрібних характеристиках допоможе значно скоротити вибір.

Якість звуку, звичайно, важлива для всіх; але для деяких, великий бас є обов'язковим, коли інші віддають перевагу відкритому, повному діапазону відтворення, яке підкреслює загальну точність. Інші фактори включають ізоляцію, комфорт, вагу та портативність, про які ми поговоримо нижче.

Вам потрібні навушники для підключення до портативного плеєра? Або ви шукаєте набір студійних навушників для моніторингу записів? Наступне обговорення різних типів навушників та їхніх особливостей дасть вам базові знання, необхідні для вибору правильної моделі для своєї мети.

Характеристики навушників, що вони означають?

Найкращий спосіб оцінити навушники – слухати їх. Слухайте якусь акустичну гітару або фортепіанну музику – ви легко почуєте різницю між хорошим і не дуже. Але дві пари, які звучать схоже, будуть мати подібні характеристики. Якщо в вашому місті є великі магазини техніки, ви можете скористатися послугами консультантів, аби знайти необхідне після тесту. Ви також можете запам’ятати модель, а вдома в онлайн-магазинах подивитися характеристики, що сподобалися.

Основною характеристикою у навушників, що дійсно має значення – це драйвер. Розмір драйверів є важливою специфікацією, особливо якщо ви хочете бас.

Драйвер – це найважливіша частина у навушниках. Він перетворює електричні сигнали у звук. Як правило, чим більше драйвер, тим більша його здатність відтворювати низькі частоти.

Такі характеристики, як частотний діапазон, чутливість тощо, можуть бути корисними знаючим покупцям, які вирішують між студійними навушниками високого класу, але не особливо корисними для менш обізнаного покупця, який вибирає серед простіших навушників. Більш корисним способом вибору серед типів, моделей та брендів є прочитання професійних онлайн-відгуків.

Напевно, найпростіший критерій вибору – це ціна. Загалом, якість та продуктивність тісно пов'язані з цінами. Тож якщо вам сподобалася модель навушників, ви завжди можете порівняти ціни в інтернет-магазинах задля більш вигідної покупки.

Накладні навушники або вкладиші – що саме для вас?

Взагалі, навушники з більш високим рівнем необхідні для професійної роботи з аудіо, такої як запис та міксування. Тим не менш, є багато навушників середньої ціни, які пропонують якості для задоволення потреб музикантів з домашніми студіями та скромними бюджетами.

Навушники, які часто називають навушниками-вкладишами, зазвичай підходять до портативних mp3-плеєрів. Ті, що йдуть в комплекті до смартфона, часто замінюються споживачами більш якісними моделями, які забезпечують покращений звук та комфорт.

Не слід плутати навушники зі споживчим класом із професійними навушниками-вкладишами та навушниками, призначеними для таких програм, як моніторинг живих виступів та інших професійних цілей.

Щоб допомогти вам розібратися в багатьох можливостях, ми зручно класифікувати навушники за допомогою основних категорій.

Найбільш використовувані типи навушників

Повнорозмірні, або мониторні навушники – це тип, що закриває ваші вуха повністю. Їх оббивка оточує вухо та утворює ущільнення. Ці навушники, як правило, зручні, а закриті моделі забезпечують ізоляцію від зовнішніх звуків та утримують звуки навушників від витоку. Такий дизайн є хорошим вибором для запису програм та для діджеїв , які повинні контролювати музику в галасливих умовах. Також такі навушники обожнюють професійні геймери – в таких моделях ви краще чуєте наближення ворога в шутерах, і ніщо не заважить вам отримати перемогу.

Накладна конструкція не оточує вухо, а натискає на нього. Зазвичай такі навушники легші, тому їх зручно брати з собою у подорож. Також в них зручно займатися спортом – бігом або заняттями на тренажерах. Та досить великий розмір не дасть вам прийняти асани йоги правильно, а під час інтенсивних стрибків на степі вони можуть зіскочити.

Навушники-вкладиші пропонують максимальну портативність і легкість. Вони вкладаються у вухо та утворюють ущільнення, яке ізолює звук так, що тільки ви його чуєте. Набагато якісніші навушники пропонують відмінну якість звуку, що вражає, адже використовуються маленькі, але могутні драйвери. Однак у деяких конструкціях баси можуть бути слабкими, особливо ті, які погано прилягають до вашого слухового проходу. Кілька моделей мають взаємозамінні наконечники для кращого прилягання до слухового проходу.

Навушники з шумозаглушенням. Якщо ви користуєтеся міським транспортом, то ви помічали, як загальний шум заважає слухати музику. Для критичних слухачів це може викликати розчарування, оскільки розмиває нюанси музики. Навушники з шумозаглушенням призначені для видалення фонового шуму. Вони роблять це за допомогою технології скасування фаз. Деякі моделі включають технологію Bluetooth для зручності без кабелю, а також підключення до комп'ютерів та смартфонів.

Бездротові навушники. Їхня перевага очевидна – без кабелю ви можете вільно блукати кімнатою, але продовжувати слухати. Вони працюють за різними цифровими технологіями, включаючи Bluetooth. Оскільки вони не мають дротів, вони ідеальні для зими – ви можете покласти телефон в сумку або рюкзак та перемикати треки за допомогою гойдалок гучності. Так ви не чиплятиметеся дротом за ручки дверей та не матимете необхідності ховати дроти під шарфом та курткою. Також цей тип сподобається любителям активного руху та аудиокнижок. Телефон може лежати де завгодно в кімнаті, поки ви робите свої справи.

Що шукати

Комфорт важливий. Будь-які навушники не будуть викликати дискомфорт, якщо носити їх недовго. Але при довгому носінні модель може стати незручною.

Обирайте комфортну модель

Носіть навушники принаймні 20 хвилин перед тим, як вирішити питання комфорту. Чим більше амбушюри закритих або моніторних навушників, тим краще. Для навушників, що лежать на вусі, краще обирати менший розмір, а тканина або шкіра може пом'якшити тиск.

Вага – це фактор довготривалого комфорту. У більшості випадків більш легкі навушники більш зручні. Для тривалих періодів прослуховування ідеальними є надлегкі портативні навушники з прокладками.

Оголів'я також впливає на комфорт. Більшість навушників мають конструкцію, аби кріпитися на голові, але також доступні стилі «за шиєю». Вкладиші на дроті не мають металевої дуги, що тисне на голову, тому є більш комфортними в цьому відношенні. Незалежно від типу треба, щоб дуга була регульованою.

Портативність

Зазвичай портативність не є проблемою – для прослуховування під час фізичної активності обирайте легкі портативні пристрої, призначені для цієї мети.

Для традиційної стаціонарної студійної роботи зазвичай використовуються більш важкі моделі. Однак у наші дні портативні комп'ютери зробили запис на місці більш популярним. Ця діяльність вимагає закритих навушників, які є громіздкими. Конструкції, що складаються, більш портативні та захищають навушники в дорозі.

Кабелі

Переконайтеся, що кабель достатньо довгий для ваших потреб. Проте уникайте виключно довгого кабелю, якщо це можливо, оскільки це може негативно вплинути на якість звуку за рахунок зниження гучності та введення шуму, а також легше заплутатися в ньому.

Якщо ви купуєте навушники з занадто коротким кабелем, ви завжди можете додати розширення, але будьте обережні, щоб отримати кабель-подовжувач рівної якості. Ви також повинні додати потрібну довжину за допомогою одного кабелю, а не двох коротших, оскільки кілька з'єднань можуть погіршити сигнал.

Як часто трапляється у житті, коли справа доходить до вибору навушників, ви можете помилитися. Саме тому в магазинах електроніки є строк повернення, щоб ви були більш впевненими під час шопінгу.

Фото Aiony Haust on Unsplash

Більше